ponedeljek, 25. november 2013

25. 11. 2013: NA ŽIVCE MI GREŠ

"Na tem svetu ni nič bolj redko kot človek, ki ga lahko vedno prenašamo." Giacomo Leopardi

Pozdravljeni!

  Prejšnji teden sem tapkala s parom, ki spada med tiste aktivne upokojence, ki nimajo časa. Obiskujeta razne tečaje in občasno čuvata vnučke. V njuni družbi je prijetno, sta optimistična in naklonjena eden drugemu. 
  Tokrat sta omenila, da sta v stiski, kadar čuvata vnučka, ki se ne igra sam, ampak ves čas rabi njuno pozornost. Pomislila sem, da bi jima predlagala nadomestno tapkanje za vnučka. Vendar pa se je v opisovanju otrokovega obnašanja pokazalo, da imata različen pogled na to, kaj bi bilo za vnučka dobro. Predlagala sem, da tapkamo njuni različni stališči. Bilo je zelo zanimivo, ker je bilo hitro jasno, da ne tapkamo samo tega nesporazuma, ampak je to nekaj, kar se večkrat ponovi v različnih odtenkih in variacijah.
KARATE:
  Čeprav se ne strinjam s tabo in me tvoje stališče živcira, se popolnoma in v celosti sprejemam.
  Čeprav imava različni stališči, naju oba sprejemam.
  Čeprav me jezi, kako se obnašaš do vnučka, naju imam oba rad/a.

PO TOČKAH:
   na živce mi greš, ko to rečeš, kako to rečeš, na živce mi greš, če nič ne rečeš,
   jezi me, kadar narediš to ..., jezi me, kadar tega ne narediš,
   razvajaš ga, vse mu dovoliš, samo prepoveduješ in omejuješ, 
   po moje to ni prav, po moje pa je to prav ...

   Tapkali smo nekaj krogov in se smejali, ker so bile besede tako na mestu in ker med tapkanjem to lahko izrečeš in se konflikt ne povečuje, ampak nasprotno, izginja.
  
   Potem pa je gospa omenila, da jo najbolj moti, da se mož hitro razjezi, on pa je rekel, da se ne jezi, ampak tako govori. Vprašala sem jo, ali jo njegov​ glas na kaj spominja. Ni se spomnila. Vprašala sem jo še, ali se je kateri od staršev jezil nanjo. Takoj se je spomnila, da se je oče glasno jezil. Začutila je tiščanje v prsih. V njej se je prebudila prestrašena punčka, ki se boji očetove jeze. Ko pomirimo prestrašeno punčko, se odrasla ženska lahko trezno odzove na moževo govorjenje in mu ne pripiše več takega pomena kot prej.

   V branje priporočam knjigo Najina ljubezen. Žal pa do sprememb ne pride z branjem knjig, ker ne sežejo v podzavest, kjer domujejo strahovi. Za resnične spremembe je veliko bolj pomembno, da tapkamo.

​   Zgodba opisuje tapkanje v partnerskem odnosu, vendar je tapkanje lahko v pomoč v vseh odnosih.​

Kako najti ljubezen svojega življenja

Srčna želja vsake ženske in vsakega moškega je najti ljubezen svojih sanj. Partnerja, ki bo izpolnil velika pričakovanja o romantični ljubezni, varnosti in srečni družini. 

Le redkim to uspe. Skoraj polovica zakonskih zvez (in še veliko več ljubezenskih) se konča z ločitvijo ter bolečino in osamljenostjo, ki jo le-ta prinese s sabo. Če pa je ločitev povezana tudi z delitvijo premoženja in bojem za skrbništvo nad otroki, ima lahko prav travmatične posledice za vse vpletene. Vendar ni treba, da je tako...
Vodilni zakonski terapevt Dr. Harville Hendrix vam bo v knjigi Najina ljubezen na strokoven, a razumljiv in poljuden način, pokazal pot mimo številnih čeri do ljubezenske zveze, o kateri ste vedno sanjali. Avtor trdi, da trdnost in trajanje zakonske ali partnerske zveze v ničemer ni odvisna od sreče pri izbiri partnerja ali kakšnega drugega naključnega dejavnika, ampak od zavedanja svojih potreb in potreb svojega partnerja ter od njihove izpolnitve. 

Avtor opozarja, da ljudje pogosto bežijo iz enega odnosa v drugi, a če pri tem ne razrešijo razlogov in odpravijo vzrokov za neuspeh prvega razmerja, bodo vedno znova razočarani in nezadovoljni. Še več, z vsakim novim neuspehom se bo povečeval občutek nemoči in poglabljalo nezaupanje v lastno sposobnost soustvariti srečno življenje v dvoje. 
Dr. Hendrix je na podlagi spoznanj in izkušenj iz svoje več kot dvajset let dolge prakse (v kateri je svetoval več kot tridest tisoč ljudem) trdno prepričan, da bi morali pari narediti vse, da ohranijo zakonsko oziroma partnersko zvezo. Razlogi za nezadovoljstvo z zvezo namreč niso v partnerju, ampak v lastnih nepotešenih hrepenenjih iz otroštva. To je pravzaprav osvobajajoče spoznanje, saj se zavemo, da je ključ do zakonske harmonije v naših rokah.

Dr. Hendrix razkriva, da je vzrok vseh kasnejših težav v zakonu prepričanje ljudi, da je za dober zakon ali zvezo potrebno le najti pravega partnerja. V nasprotju s tem trdi, da smo mi tisti, ki moramo postati pravi partner. Tak, ki bo razumel, da je za dober zakon potrebna predanost, samonadzor ter volja in pogum za osebno rast in spremembe. Vse napotke in podporo, ki jih potrebujete na tej poti, boste našli v tej knjigi, ki je napisana v jasnem in razumljivem jeziku.
Knjiga Najina ljubezen je pravzaprav priročnik, zato je nepogrešljivo čtivo za vse pare, ki se soočajo s težavami ali celo že razmišljajo o usodni odločitvi o razvezi. To je knjiga, ki vam lahko pomaga obnoviti zvezo, v katero morda ne verjamete več. 

EPILOG:
​​Pozdravljena,
lepo ste opisala, z vsem se strinjava.
Moram  pa povedati, da je bil dedi čisto drugačen do malega​.​​ ​Dedi pravi, da je bil mali drugačen!
​Oba sta se zelo lepo ujela in mali mu je celo dovolil, da gre z njim zvečer v sobo in mu pove pravljico...
Sem pa poizkusila tapkati z malim, pa ni in ni hotel.
Gledala sva tudi risanko Mala kraljična, kjer mala tapka (samo na vrhu glavice in krajši čas ).
Super bi bilo, če bi bili kakšni cd-ji za otroke, da bi tapkali skozi igro.
Predvsem ta mali, ker jim še ne moreš razložiti razloga za tapkanje.
Lepo pozdravljena,

Lep pozdrav 

        Berta Rebol, Notranja harmonija s.p., 040 516 280

Ni komentarjev:

Objavite komentar