torek, 03. februar 2015

3. 2. 2015: TAPKANJE PRED IN PO OPERACIJI

Pozdravljeni!

   Pred mesecem dni je prišla na tapkanje gospa petdesetih let, pred katero je bila operacija mioma na maternici. Povedala je, kakšne težave ima in da je prišla na tapkanje, da se psihično pripravi na operacijo. Miom je bil jajčaste oblike, velikosti 7x4cm. Povzročal je pogoste dolgotrajne krvavitve, ki so jih spremljale hude bolečine. 

   Po mojem vprašanju, kdaj so se začele bolečine, se je zamislila in povedala, da jo bolečine mučijo že nekaj let. Skrivanja bolečin se je naučila že v otroštvu, saj je bil tak vzorec vedenja v družini. Pripovedovala je, kako je bilo ob različnih boleznih v otroštvu:
   -"Mama je rekla: SAJ NI NIČ HUDEGA! Niso me razumeli. Smilila sem se sama sebi in bolečino zadržala zase, skrivala sem jo pred drugimi. Nikoli nisem hotela nikogar obremenjevati. Bolečino sem poskušala umiriti s hrano. Kruh z nutello je bilo prvo "zdravilo", drugo pa tablete." Ob teh spominih so se prebudili občutki v telesu in tapkali sva, dokler se niso umirili. Do naslednjega srečanja je sama tapkala, kadarkoli je čutila bolečine in opazila, da jih je vedno manj in tudi krvavitev se je umirila.

   Ko je drugič prišla na tapkanje, sva pozornost usmerili direktno na miom. Na mestu, kjer je čutila bolečino, je "videla" (slika, ki se pojavi v umu kot prispodoba nekega občutka) zelenosivega strahca čudnih oblik, ki je čepel v temni votlini. Proti njemu je bila usmerjena rdeča puščica in čutila je, kot da bi jo zarezalo. To njeno "videnje" sva uporabili kot afirmacijo za tapkanje in podoba se je začela spreminjati. Strahec se je zvil sam vase in začel bledeti, temna votlina je postajala svetlejša, bolečina pa je popuščala. Po pol ure tapkanja je bolečina izginila, cela maternica je sijala v rumeno beli svetlobi, preveval jo je občutek pomirjenosti.

   Na tretjem tapkanju sva se pogovarjali o njeni življenjski zgodbi in ugotovili, da je bolečina v maternici povezana z bolečino v odnosih. Tokrat je na mestu mioma "videla" siv grad in čutila njegovo težo. Ker se je podoba le počasi spreminjala, sem jo vprašala, kako bi si pomagala, da se ga osvobodi. Povedala sem ji, da je to domišljijska podoba in v domišljiji ni ovir. Ta misel ji je dala dovoljenje. Grad je eksplodiral kot ognjemet, ona pa je v telesu začutila vročino, da so se ji obarvala lica in si je slekla jopico. Še ena energijska ovira je bila odstranjena.

   Gospa je tapkala tudi pred operacijo in jo pričakala pomirjena, prepričana, da se bo vse dobro izteklo. Čeprav so ji pol leta pred tem rekli, da se miom ne bo zmanjšal, ker še ni v menopavzi, sva na drugem tapkanju tapkali tudi to izjavo, da sva ji odvzeli moč samouresničujoče prerokbe. Najbrž se je miom zmanjšal toliko, da je bila možna operacija v manjšem obsegu (laporoskopsko).

   Po operaciji mi je poslala sporočilo: Pozdravček, sem boljše, operacija je bila uspešna, manjši rez kot je planiral doktor in zame lažje. Zdaj sem v sobi še z dvema sotrpinkama, tako da si dajemo korajžo in dobro voljo. Vse tri tapkamo, sem jih naučila in pomaga. Skoraj ni bolečin. Lp
   Ko sem ji ponudila pomoč, pa je napisala: Tapkanje mi gre kar dobro za začetnika in punce v sobi kar rečejo: Zdaj pa dajmo tapkat, da ne bo bolelo in res nas nič ne boli, da se zdravniki kar čudijo. Hvala za pomoč. Lp

   Gospa je sedaj doma, redno tapka ter hitro okreva.

   Zanimivo, ne. In pravzaprav nič novega za vse, ki tapkamo. Vse to je možno, ker se med tapkanjem umirimo, kar se hitro pokaže na možganskih valovih (te pa izmerimo, si ne domišljamo!). V umirjenem stanju pa se telo lahko začne popravljati/zdraviti samo. http://www.eftevents.com/exploring2012.htm
   In tudi nič novega za znanstvenike, saj so vplivi umirjanja možganskega valovanja na biološke procese v telesu dobro raziskani in poznani že nekaj desetletij (preberite o opravljenih raziskavah spodaj).

    Boljše kot branje raziskav in pozitivnih izkušenj drugih ljudi pa je LASTNA IZKUŠNJA. Mene je tapkanje navdušilo, ko sem v desetih minutah odtapkala glavobol. Priložnost za lastno izkušnjo bo že to soboto:
V soboto, 7. 2. 2015, bo v prostorih Mladinskega zdravilišča Debeli rtič od 16.00 - 20.00 ure potekala Začetna štiriurna delavnica uporabe EFT tehnike. Cena: 40€. Prosim za predhodne prijave! 
   Na delavnici boste izvedeli nekaj teorije in se naučili vse štiri korake "osnovnega recepta". Naučili se boste:
-  kako si pomagati s tapkanjem, kadar vas muči bolečina; 
-  kako s tapkanjem zmanjšati ali prekiniti navezanost na določeno hrano, pijačo;
-  kako s tapkanjem ublažiti ali povsem odstraniti negativne občutke, ki jih občutimo, 
   ko se spomnimo na nek stresen, travmatičen dogodek.

   VABLJENI TUDI V IZOLSKO KNJIŽNICO:
Mestna knjižnica Izola in Borza znanja Izola vabita na predstavitev z naslovom  
                     EFT ali tapkanje: prva pomoč za čustvene stiske.
Tehniko bo predstavila Berta Rebol, ki se s tapkanjem ukvarja že pet letVabljeni petek, 20. februarja 2015, ob 19. uri v čitalnico Mestne knjižnice Izola. Vstop je prost.
Priporočam, da na lastni koži izkusite individualno tapkanje. Potem boste vedeli, kako tapkanje lahko koristi tudi vam. Za srečanje se dogovorimo po telefonu ali elektronski pošti (berta.rebol@gmail.com, 040 516 280).​

Lep pozdrav 

        Berta Rebol, Notranja harmonija, s.p.
                  UČITELJICA, IZVAJALKA EFT, 
                  ACCESS BARS in ZDRAVLJENJA S PONOVNO POVEZAVO
             
"Vedno manj je tega, kar verjamem in vedno več je tega, kar čutim.​"

KLINIČNI IZIDI UMIRJANJA MOŽGANSKEGA DELOVANJA
V zadnjih desetletjih je bilo opravljenih več kliničnih raziskav o vplivu umirjanja možganskega valovanja na človeški organizem. Večinoma so za sproščanje uporabljali posebne naprave, podobne uspehe pa dosežemo tudi s tradicionalnimi tehnikami. Oglejmo si nekaj izsledkov.
V osemdesetih letih so v Springfieldu, v ZDA, sistematično preverjali vpliv umirjanja možganskega valovanja bolnikov s kroničnimi bolečinami in stresnimi znamenji. V raziskavah je bilo zajetih več kot 5000 bolnikov. Izsledki so bili spodbudni. Pri enem od teh poskusov so po 30-minutnem umirjanju valovanja na 10 hercov (valovi alfa) od 88 do 92 bolnikov (96%) bolečine popustile, doživeli so relaksacijo (uporabljene so bile naprave za svetlobno in zvočno vplivanje na možgansko valovanje). Pri preskusu s frekvenco 5 hercov (valovi theta) je doživelo olajšanje od 50 do 100% bolnikov. Krvne preiskave so pokazale, da se je med poskusom povečala količina beta endorfinov v krvi za 10-50% (N. Shealy, R. Cox) ali povprečno za 25% (R. D. Cady, N. Shealy). Endorfini sodijo med naša notranja mamila (nedogeni opiati), ki jih ustvarja telo za blažitev bolečin, vplivajo na razpoloženje, a ne povzročajo odvisnosti. Zaradi tega naj bi bilo umirjanje možganskega valovanja uporabno pri zdravljenju depresivnih stanj in seveda pri blažitvi bolečin. Ze pred tem so raziskave pokazale, da taki postopki umirjajo živčne ali anksiozne bolnike (F. Budzynski, 1980). Raziskovalci iz Springfielda so tudi ugotovili, da umirjanje možganskega valovanja poveča količino serotonina v krvi za 21%. Iz serotonina pa telo (predvsem ponoči) ustvari melatonin - hormon, ki ima osrednjo vlogo pri spodbujanju spanja, delovanja imunskega sistema in razstrupljanju organizma (najučinkovitejši naravni antioksidant). Dr. W. Harris, direktor fundacije Penwel (ZDA), je leta 1990 navedel izsledke študije, ki potrjujejo tezo, da umirjanje možganskega valovanja s svetlobno-zvočno stimulacijo izboljša spanje, spodbuja delovanje imunskega sistema in pospešuje razstrupljanje - vsaj kar zadeva razstrupljanje jeter. Izsledki so se nanašali na bolnike, obolele za aidsom, boleznijo, ki je povezana prav z oslabelostjo imunskega sistema. Več raziskav je pred tem dokazalo, da so svetlobne ali zvočne naprave za vplivanje na možgansko valovanje učinkovite pri izboljšanju spanja (npr. R. E. Townsed, 1973; B. Ferraci).

Z umirjanjem možganskega valovanja pa si, sodeč po kliničnih raziskavah, lahko obetamo izboljšanje tudi pri drugih boleznih, na primer pri kroničnih glavobolih in migrenah (D. J. Anderson; G. D. Solomon), psihosomatsko povzročenih kožnih boleznih, pri zdravljenju alkoholizma in drugih odvisnosti, pri luskavici in drugih kožnih boleznih (O. Carreau), uporabni pa so tudi v kirurgiji za lajšanje pooperativnih težav in za pripravo bolnika na operacijo. (R. Cosgrove; R. Lesser idr.)
A. in I. Ostan, A.Vesel,​ B​.​ Ambrozius; AURA​:​ MAREC - APRIL 1999​
http://www.gape.org/gapes/prispevki/mozganskovalovanje.htm

Ni komentarjev:

Objavite komentar