ponedeljek, 12. september 2016

12.9.2016: NAREJENA NAROBE

Pozdravljeni!

   V posebno veselje mi je, kadar mi poveste ali napišete, da vam branje mojih zgodb daje snov za razmišljanje. Danes uživajte v branju zgodbe, ki sem jo dobila kot odziv na razmišljanje, kako lahko vedno znova v sebi prepoznamo vzorce naših staršev in se vedno znova lahko tudi odločimo, da jih spremenimo.
 
Res je. Točno tako se vedemo, dokler ne ozavestimo in "spucamo" vzorcev, ki so nam jih mame nehote "pripopale" kakor njihov zaščitni znak. Dale so nam svoj pečat in me žigosamo dalje...
Moja mama je včasih celo poudarila, (tudi jaz nisem bila nič boljša in še dan danes se najdem) da je tako pravilno in vzgojno.  
In če po pravici povem, imam tudi jaz večkrat tak občutek kot Berta, in niti pomislila nisem, da je to to... in skoraj sigurno ima tak občutek tudi moja hči, ker jaz v njenem najstništvu nisem bila nič boljša.
Od kar tapkam (občasno) in uporabljam še druge tehnike, sem začela gledati na življenje z drugega zornega kota. Ugotovila sem, da nosim s seboj mamine vzorce, po vsej verjetnosti tudi strahove, vendar teh nisem videla, ker jih je ona znala zelo lepo prekrivat in vedno je bila dobra "glumica", da je vse OK. Pa ni bilo. In ker smo kot otroci bili še bolj senzitivna bitja, smo vase posrkali vse te energije, ki posledično še dan danes krojijo naša življenja.  

Ravno pred  kratkim me je prav pošteno razjezila in užalila ena izjava mojega moža. Rekel mi je, ko sem pač nekaj pospravila, drugače kot je prav po njegovih merilih:
- "Ma, kaj ti si pa res NAREJENA NAROBE?!" 
In ta besedna zveza je bila kot "šus" v čelo. Res je, da to on izjavi večkrat, ne da bi me zavestno hotel užaliti ali ponižati (očitno je to tudi on od nekoga "pokasiral"). Vendar tokrat me je bolelo, ko je to rekel, kdaj prej pa ne... in nikakor se nisem mogla sestaviti.
Potrebovala sem par dni in se spraševala, zakaj se mi to dogaja in zakaj to rabim, vmes pa ves čas tapkala in tapkala. Brskala sem po youtube in naletela na en fantastični video Ane Bučevič in med gledanjem dobim odgovor. Prav na glas sem rekla sama sebi: 
- "Ma, draga moja, spet te j... preteklost."
In v ozadju sem slišala mojo MAMO, ki mi je velikokrat rekla, (ker sem bila bolj divje, ne ravno ubogljivo, in trmasto bitje):
- "Ti si itak NAREJENA NAROBE. Če boš tako delala, iz tebe ne bo nič. Ti si se itak rodila narobe, morala bi bit' sin." In ker so me tako "transformirali", sem se res tudi obnašala kot fantje... Tako sem potem vedno pazila, da ne bom spret kaj naredila narobe in tudi te dni sem opazila, kako je v meni prisoten ta strah: 'Kaj če spet naredim kaj narobe in jih bom slišala…' Seveda sem jih tudi res slišala in spet od osebe, ki mi veliko pomeni. Ugotavljam, da sem sama skreirala situacijo, da mi je on to rekel, SAJ SEM JAZ TAKO MISLILA O SEBI, ker mi je to rekla MOJA MAMA. In kaj vse se je moralo prej zgoditi, da sem sploh lahko to videla in ugotovila...
In takoj, kot da bi me zbudil iz uroka, mi je bilo dobro pri srcu.

Svojo ugotovitev sem takoj povedala tudi možu. Zakaj? Zato, da se ne bi počutil tako krivega za moje stanje (ker to ni bil njegov problem, temveč moj) in zato, da bi mu moda s tem pomagala, da on počisti svoj problem: ZAKAJ ga motijo stvari, če niso tako, kot si je on zamislil, da morajo biti, in zakaj v vsaki stvari vidi, da iz tega lahko nastane strošek...
Svoji mami ne zamerim za nobeno njeno "cvetko", in v srcu ne čutim nikakršne zamere za njena dejanja, saj se je v danem trenutku trudila in mislila, da dela najbolje zame.
In sedaj, ko imam že nekaj kilometrine v riti in SE NE BOJIM več svoje mame, ravno tako tudi njej povem, kaj sem odkrila pri sebi in od kod je izviral moj problem. Tudi to ji povem, da je to nastalo zaradi tega, ker je to ona "dala" meni in takoj jo vprašam:
- "Mama, povej mi, kdo pa je s tabo tako delal?" Kar hitro najde odgovor in s tem tudi ona ozavesti svoje dolgo let skrite zasledovalce. In povem ti, splača se, ker s tem tudi ona na nek način osvobaja sebe in postaja vedno boljša in to se pozna tudi na njenem zdravju. Hvaležna sem, da jo še imam, in da je bila takšna, kakršna je bila.

Ko si dovolimo "pogledati in videti", "ozavestiti in spucati", se posledično počutimo boj svobodne.
Res pa je, da je to tako, kot sprotno "čupanje" trave, hahaha… Ko si že vse "počupau", čez čas spet kakšna zraste. Vendar, sedaj mi je lažje, saj vem, kako in na kašen način si lahko pomagam.
In ko ima ta plevel še premočne korenine zame, si po NOVEM dovolim tudi, da mi POMAGAJO drugi. Haha in vem, da plevela zaenkrat ne bo še tako hitro zmanjkalo...
Vendar vem, da ga bo pa vedno manj in skupaj zmoremo še več. Hvala ti, da si, da pomagaš drugim, Berta. Hvala tebi, Pika, da smo se srečale in hvala vsem, da ste.
Objem od mene.

Hahaha, očitno je danes nekaj v zraku, saj veš, da jaz le redko kdaj kaj napišem. Raje govorim, saj sem Ženska.
Z namenom sem napisala določene besede z veliko, ker sem jih v trenutku pisanja tako začutila in na nekatere bom še morala tapkat… in še kaj zraven.

Pa še to, bi se res lahko kaj videle, da rečemo dve ali tri...

V SEPTEMBRU VABLJENI NA:
  💟POT OSEBNEGA MIRU 2016  💟
Z BERTO DO NOTRANJE HARMONIJE

MAMA IN JAZ:
četrtek, 22.9.16, od 16.30 do 20.30;
- nedelja, 25.9.16, od 16.00 do 20.00.
Posamezna delavnica stane 20,00€​. Vabljeni, da pridete na več ponovitev ene teme. Vsakič se še kaj pokaže in prečisti. 

HARMONIJA PROSTORA z Barbaro Žetko iz Trsta
- sobota, 22.10.16 od 16.00 do 20.00 http://www.eft-trieste.it/slo/news.php?id=796

Za vse delavnice je OBVEZNA PREDHODNA PRIJAVA na 040 516 280 ali berta.rebol@gmail.com

Priporočam, da na lastni koži izkusite individualno tapkanje. Potem boste vedeli, kako lahko tapkanje koristi tudi vam.
Individualno tapkanje traja eno uro in pol do dveh in stane 50€. Z otroki tapkam eno uro; tapkanje in pogovor s starši stane 30€.
Možno je tudi tapkanje po skypu. Za srečanje se dogovorimo po telefonu ali elektronski pošti (berta.rebol@gmail.com, 040 516 280). 
NOVOST: OB PETKIH INDIVIDUALNA TAPKANJA V LJUBLJANI. 
Dobrodošli v prostorih Jezikovne šole Eurocenter (stavba med Taverno in Kavarno Kapitanija, prvo nadstropje)​​! 
Več informacij o dogodkih po Sloveniji: http://eftnovice.blogspot.si/

Lep pozdrav 

        Berta Rebol, Notranja harmonija s.p.
                  http://eftzgodbezanavdih.blogspot.com/ - na dnu strani se prijavite na moja obvestila
                  UČITELJICA, IZVAJALKA EFT, 
                  ACCESS BARS in ZDRAVLJENJA S PONOVNO POVEZAVO
            
"Vedno manj je tega, kar verjamem, in vedno več je tega, kar čutim.​"
Če menite, da bi ta informacija koristila še komu, bom vesela, če jo boste posredovali naprej. Hvala.

Ni komentarjev:

Objavite komentar