ponedeljek, 04. maj 2015

4. 5. 2015: KAKO SE SPOMINJAMO?

Pozdravljeni!

   Med počitnicami sem bila na obisku pri sorodnikih in vitalna gospa (70+ še nekaj let) mi je začela opisovati dogodek izpred nekaj let. Začudeno sem jo gledala, ker sem po njenem opisu ugotovila, da sem bila tudi jaz prisotna. Nastala je neprijetna situacija, saj gospa ni mogla verjeti, da se tega ne spomnim. Šele po pozornem poslušanju celotne zgodbe sem našla koščke spominov. Pošalila sem se:
 - Srečna jaz, ker tako dobro pozabljam.

   Večinoma mislimo, da je naš spomin kot posnetek dokumentarnega filma, vendar znanstvene raziskave pravijo, da spomine naša zavest vedno znova sestavlja in preoblikuje glede na potrebe in spoznanja, ki jih imamo sedaj.
   
   Je spomin zanesljiv? Zelo krhka stvar je, pravi psiholog Charles Fernyhough, informacije, iz katerih je sestavljen kak avtobiografski spomin, so sicer lahko točne, vendar so se vanj zaradi tega, da bi spomin ustrezal občutku, ki ga imamo trenutno o sebi in o svetu okoli nas, vanj priplazile različne izkrivljenosti. »Jasen spomin še ni garancija za njegovo točnost,« opozarja psiholog. Ko se nečesa spominjamo, tega ne najdemo v nekem arhivu v možganih, ampak iz različnih fragmentiranih podob ustvarimo nekaj novega. Spomin ima s preteklostjo opraviti prav toliko kot s sedanjostjo. 

   Različni eksperimenti dokazujejo, kako pogosto so naši spomini napačni in kako velikokrat se spreminjajo. Spomin služi svojemu gospodarju – nam; želimo slišati neke besede ali videti neke podobe in te so ubogljivo pridobljene.
   Priporočam, da preberete celoten članek: http://www.delo.si/zgodbe/sobotnapriloga/o-spominu-vzvratno-ogledalo-prihodnosti.html

   Med tapkanjem se pogosto vračamo v preteklost in najdemo "pozabljene" spomine, ki s svojim močnim čustvenim nabojem vplivajo na današnje počutje in razmišljanje. Težko je opisati, kako pomembno je to prepoznanje. Ko odkrijemo to povezavo, ugotovimo, da imamo veliko moč. Moč, da "pozdravimo" svojo preteklost in zapustimo vlogo žrtve. Ko "pozdravimo" preteklost, pa lahko ustvarimo lepšo sedanjost in še lepšo prihodnost.

  Preteklost in prihodnost sta v spominih povezani. Znano je, da si ljudje, ki imajo amnezijo, prihodnost težko predstavljajo. Nevrologi so ugotovili, da so, kadar se spominjamo ali kadar načrtujemo prihodnost, aktivni isti predeli možganov. 

  Če želite drugačno prihodnost, vabljeni na tapkanje.

Lep pozdrav 

        Berta Rebol, Notranja harmonija s.p.
                  UČITELJICA, IZVAJALKA EFT, 
                  ACCESS BARS in ZDRAVLJENJA S PONOVNO POVEZAVO
             
"Vedno manj je tega, kar verjamem, in vedno več je tega, kar čutim.​"

Ni komentarjev:

Objavite komentar